Tips för oljad ekparkett

Ekornas hårda naturliga trä har en topposition bland parkettträd på grund av sitt mycket olika visuella utseende och utmärkta egenskaper. Ett högt naturligt motstånd och nötningsbeständighet ges också utan lacktätning med oljad yta.

Fukt inte ett problem

Eftersom den flera och historiskt beprövade användningen av ekfat som ett lagrings- och mognadscenter för drycker av olika slag är ekens trä okänslig mot fukt och fukt.

Endast ett fåtal skogar har bättre oljeförseglingsegenskaper än ek. Sortimentet av underarter är dock över fyrahundra mycket stora och det är bättre och sämre lämpligt för oljande arter.

Ekets trä är täta fibrösa och har grova porer som absorberar träoljebrunnen. Efter mättnad av ekparketten kan polering producera en ytfinish som liknar den av mattlackerad ekparkett.

Beroende på torkningen av veden kan vissa ekparker fortfarande ha den typiska sura kryddiga trälukten långt efter avskogningen. Oljor med luktämnen kan neutralisera denna lukt, men eliminerar inte helt det. Om du inte gillar lukten av ek, bör du leta efter en luktfri sortering.

Bredt utbud av färger

Genom att behandla ekparketten med träpigment färgade med färgpigment kan många färger införlivas i de ytor som är hållbara. Typiska färgoljor är till exempel färgvarianterna tobak, elfenben, skiffer, sidengrå, glaciärvit och sandbrun. Det finns också genomskinlig naturlig olja eller olja som är speciellt blandad för rökt eller rökt ek, vilket stöder sågans utseende. E Ekgolv behandlad med oljig träolja har ett gråttgråt trä som kan mörkas till mörkbrun över tiden. Röda ekar från Amerika har en blekgjuten i den rödaktiga. Rökta eller röka ekparketter verkar mörkbruna till nästan svart, utan att förlora synligheten hos texturerna.

vitkalkade med oljeprimer

Ett speciellt kännetecken vid ytfinförandet är vitkalken ek. En oregelbunden, optiskt nästan pulverliknande oljetätning ger "dimma-patties" på ekparketten. Grunden är appliceringen av en primerolja, som sedan förseglas med "vaddering" med speciallack och genererar oregelbunden kalkoptik.

Tips & TricksResorten av ekarter är stor. Alla har gemensamt de utmärkta egenskaperna hos en oljad yta. Detta gäller även för den mörkbruna till blåsvarta mossen ek. Det är skapat av det lufttäta införandet av undervattensik, som har blivit missfärgat av tanninet under flera tusen år.

Dela med vänner

Lämna din kommentar