Tre vinklar är hyveln bladskärpnings viktigt

Remodeling Rätt vinkel vid skärpning en hyvel blad kommer ut ur balans för optimal effekt på Hobelgut med minsta bakslag. Vinkeln bestämmer också den nödvändiga kontaktkraften. Planerbladets allmänna vinkelläge kompletteras med speciella avfasade vinklar.

skärvinkel är avgörande

Den grundläggande vinkel vid vilken en hyvel blad slår Hobelgut bestäms av dess läge i hyveln. Denna kilvinkel är normalt 25 till trettio grader. Detta resulterar i de vanliga typerna av skär en skärvinkel mellan fyrtio och 45 grader.

Speciella planeringsuppgifter kräver högre vinklar vid slipning. Till exempel kan rivning av trä under planering mot kornet minskas genom att vinkeln ökas. Med varje ökning krävs dock en högre ansträngning. De högsta skärvinklarna för grooving och rengöring är upp till femtio grader.

Bladspets och fasad

Bladets spets eller kant är inte symmetrisk. Den består av en avfasning och en spegel för de flesta typer av planeringsknivar. Avfasningen är bladets avfasade sida, spegelsidan bildar den släta motstycket.

Planerbladet skärps vid fasningen och förses med en vinkel mot framkanten. Detta motsvarar kilvinkeln 25 till trettio grader. När du sätter hyveln bladet med avfasning orienterad nedåt mot Hobelgut "planterade", denna vinkel till en tänkt linje träff på. Fasen och vinkeln det var i enlighet med "fördjupning" av bladet, måste det kunna röra sig fritt över planingsytan. Därför talar experter också om röjningsvinkeln.

När hyveln bladet omkastas införd i hyveln, är den släta spegelsidan nedåt på Hobelgut. I detta fall vinkeln på avfasningen vässade har ingen effekt eftersom kilen och skärvinkeln finns totalt endast påverkas av läget hos hyveln bladet.

Tips & Tricks En särskild funktion finns på hyvlingsknivar, i vilka två kammare är markerade. En smalare huvudvinkel skärps brantare på sista kursstycket till bladet genom en kink. Vinkelkombinationer av 35 till 40 grader är möjliga här runt graden av förstoring av vinkeln efter kinken. Spånborttagningen av planmaterialet ändras och du kan skapa mer lämpliga kil- och skärvinklar för speciella planningsuppgifter.
Dela med vänner

Lämna din kommentar