Dakraam en regen - hoe kun je jezelf beschermen?

Het per ongeluk openen van het dakraam wanneer het regent is waarschijnlijk het ergste dat u kan overkomen. De daaropvolgende waterschade kan aanzienlijk zijn en grote schade veroorzaken. De beste manier om jezelf tegen de vergetelheid te beschermen is door dit artikel te lezen.

Beschermende opties

Regenbescherming

Dakvensters met een elektrisch regelsysteem hebben meestal ook een zogenaamde regenkap geïnstalleerd. Ongeacht de ingestelde ventilatieprogramma's sluit deze automatische schakelaar het venster automatisch wanneer er regen valt.

Het zal niet worden geopend totdat de regenval voorbij is. Of het venster wordt opnieuw geopend bij de volgende geplande beademingstijd, op voorwaarde dat geprogrammeerde beademingsintervallen zijn ingesteld en dat het niet langer regent.

Bij het achteraf inbouwen van een automatische controller wordt een regensensor meestal automatisch in de bedieningseenheid geïntegreerd, althans voor de merkfabrikanten.

Elektronische besturing van de huisautomatisering

Intelligente home control-systemen kunnen ook onderweg worden bediend via een smartphone of tablet. Als iemand opmerkt dat men vergeten is om het raam te sluiten, kan men dat gemakkelijk bereiken via de telefoon of tablet, op voorwaarde dat de elektrische bediening van het raam is verbonden met het gebouwservicesysteem.

Normaal gesproken is er toch een regensensor in de controller geïntegreerd, zodat u zich daar meestal geen zorgen over hoeft te maken.

Geforceerde ventilatiefunctie

Veel merkdakramen hebben geforceerde ventilatie. Als de slagman slechts halverwege naar beneden is, wordt de kamer permanent geventileerd, maar regen kan niet doordringen. Als u altijd de continue ventilatie gebruikt, gaat deze niet open en vergeet u niet hem te sluiten.

Aansluitend geforceerde ventilatie met warmtewisselaar

Deze ventilatiesystemen, die ook zonder problemen kunnen worden ingebouwd, hebben een hoger luchtdebiet dan veel systemen die vanaf het begin beschikbaar zijn. Bel De ruimte wordt permanent geventileerd met de vereiste minimale luchtwisselkoers, hiertoe wordt de warmte van de afgezogen lucht met minimale verliezen naar de toevoerlucht overgebracht (max. 10 - 15%). Dus zelfs in het koelere seizoen gaat ondanks de continue ventilatie geen kostbare kamerwarmte verloren.

Tips & TricksJe kunt ook dakvensters achteraf monteren met lijnonafhankelijke regeleenheden. Houd er echter rekening mee dat u in dit geval niet altijd de mogelijkheid heeft om de dakramen en de beschaduwing ervan aan te sluiten op een op afstand bestuurd gebouwservicesysteem.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter