Hoe goed zijn natuurlijke pleisters?

Ecologische en natuurlijke alternatieven zijn in veel opzichten in zwang, waaronder pleisters en verven. Maar hoe goed zijn natuurlijke pleisters eigenlijk, hoe is de prijs-prestatieverhouding en wat zijn de nadelen die u zou kunnen verdragen? Lees hier meer over natuurlijke pleisters.

kalk en klei als schoonmaakartikelen

De terugkeer naar natuurlijke alternatieven heeft ertoe geleid dat men probeert opnieuw afwasplek achter de hand van oudsher bekende bouwmaterialen. Dit zijn voornamelijk kalk en leem in dit geval.

Kalkpleisters

Kalkpleisters hebben de afgelopen jaren over het algemeen een grote populariteit genoten. Ze worden beschouwd als een uitstekend type gips dat een bijzonder positief effect heeft op de leefomgeving.

Dit komt doordat bepaalde eigenschappen van de kalk hij

  • een vocht-balancing hij
  • een minerale bouwstof permeabele
  • kalk antiseptische en doodt schimmelvorming
  • kalk kunnen geuren binden en nemen ook verontreinigingen uit de lucht in kleine hoeveelheden

Kalk is een natuurlijk materiaal ook vaak ecologisch op de markt gebracht. In tegenstelling tot conventionele kalkpleisters zijn natuurlijke kalkpleisters vele malen duurder.

Milieuaspecten van kalk

Of eco-kalk of kalk gewoon: het ecologisch evenwicht van kalk is niet zo uitstekend.

kleipleisters

klei als afwerklaag is een van de oudste en meest natuurlijke bouwmaterialen van de mensheid. Leem - in tegenstelling tot kalk - heeft een redelijk positieve algemene levenscyclusbeoordeling.

Leem hoeft niet moeizaam te worden geproduceerd, het is praktisch beschikbaar als een afgewerkt bouwmateriaal in de natuur. De kosten en de milieuschade veroorzaakt door de productie zijn voor het grootste deel verantwoordelijk voor kleipleister.

Leem kan ook eenvoudig worden gerecycled en 100% hergebruikt. Dit maakt het ook tot een bijzonder duurzaam bouwmateriaal.

Klei als een verborgen jas

Klei als een verborgen pleister wordt meestal gemengd met gerstestrovezels. Een bekende fabrikanten van dergelijke pleisters bijvoorbeeld het bedrijf Claytec (www.claytec.de)

De verwerking van klei als verdekte bedoeld relatief onproblematisch. Het kan worden gestart met de troffel of worden aangebracht als een spuitpleister.

Snelle droging is echter vereist na het aanbrengen. Over het algemeen vereist leemstuc dat ramen en deuren 24 uur na de bestelling open blijven. In ongunstige omstandigheden moet droogapparatuur worden gebruikt.

katoen reinigen katoen gips is alleen geschikt als afwerklaag met name als alternatief voor verf of behang muur. Zijn levenscyclusanalyse is ook uitstekend. Katoenen pleister is ook zeer recyclebaar en is in productie - afgezien van lange transportroutes - behoorlijk milieuvriendelijk.

Kosten voor eco-bouwmaterialen

De kosten voor eco-pleisters zijn meestal vele malen hoger dan voor conventionele varianten. Een zak met 30 kg kleipleister voor een oppervlakte van ongeveer 1,7 m² kost bijvoorbeeld ongeveer 12 EUR.

In kalkpleister zijn ecologische alternatieven ook aanzienlijk duurder, en katoen reiniging loont in ieder geval door zijn hoge duurzaamheid, maar, afhankelijk van de fabrikant, zelfs tegen een prijs van rond de 4-9 euro per vierkante meter.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter