Aansluiten van een koperen buis

Koperen buizen behoren tot de meest gebruikte buizen vanwege hun veelzijdige positieve eigenschappen. Uiteraard zijn er, in overeenstemming met deze diversiteit, ook verschillende methoden en technieken om koperen leidingen aan te sluiten. Welke verbindingstechnieken dat zou zijn en wat anders moet worden overwogen bij het aansluiten van een koperen pijp, hebben we samengevat in deze gids.

Koperen buizen zijn te vinden in verschillende gebieden

Koper is een metaal dat compatibel is met vrijwel alle belangrijke transportmedia. Daarom wordt het gebruikt in de industrie en de handel alsook in gebouwdiensten en voor andere toepassingen in de particuliere sector. Enkele belangrijke toepassingen en transportmedia:

 • koperbuis waterpijpen (drinkwater, afvalwater, regenwater, verwarmingswater)
 • koperen buizen voor gasleidingen (gas, vloeibare gassen zoals propaan)
 • koperen buizen hydraulische leidingen (olieleidingen voor hydraulische toepassingen)
 • koperen buis pneumatische leidingen (perslucht)
 • koperen buizen voor koeling (koelgassen gemengd met compressorolie in airconditioners, koelkasten)
 • koperen buizen in de voedingsindustrie (melk, dranken enzovoort)

verbindingstechnieken voor koperen buizen

Al deze toepassingen één ding gemeen: de koperen leidingen moeten stevig na de aansluiting, namelijk permanent en afhankelijk van het getransporteerde medium ook absoluut veilig. Daarom kunnen de verbindingstechnieken niet willekeurig worden geselecteerd. Maar eerst aansluitmogelijkheden, die vanzelfsprekend voor koperen buizen zijn vandaag:

 • solderen (450 tot 1.200 graden Celsius)
 • solderen (van ongeveer 100 tot 450 graden)
 • HTL solderen, hoge temperatuur solderen (van 900 graden)
 • lassen drukken
 • persen en solderen
 • lijmen en schroeven terminals

verbinden koperen buizen volgens aspecten temperatuur

dat de verschillende verbindingstechnieken niet geschikt voor elk gebied blijkt uit de kerngegevens. Bij het solderen van koperen leidingen moet gedeeltelijk zuiver poedersoldeer worden gebruikt. Deze hebben een smeltpunt dat ongeveer 30 tot 40 graden hoger is dan dat van tin-loodsoldeer. Deze hebben op hun beurt smeltpunten van ongeveer 138 graden (Sn42Bi58). In het metaal van Wood is het smeltpunt zelfs maar 75 graden.

De aanvoertemperatuur van verwarmingswater kan tot 90 graden bedragen. Bij koeling wordt het nog zwaarder. Koud wordt gegenereerd door het koelgas samen te persen en vloeibaar te maken via een compressor. In eerste instantie wordt warmte vrijgegeven, de leidingen worden zo heet dat je jezelf kunt verbranden. Het resultaat is dat het solderen bijvoorbeeld niet overal kan worden toegepast.

Werkdruk in koperen leidingen en verbindingen met andere materialen

Naast de temperatuur spelen werkdrukken in de koperen leidingen ook een belangrijke rol. Nogmaals, niet elke verbindingstechniek is even goed geschikt. U kunt koperen leidingen ook verbinden met andere materialen. Deze diversiteit heeft geleid tot uitgebreide voorschriften en voorschriften in Europa en, uiteraard, Duitsland, dat specificeert hoe koperen leidingen kunnen worden aangesloten.

gidsen en instructies op verschillende verbindingstechnieken

Daarom vindt u in ons huis tijdschrift op al gemeenschappelijke verbinding methoden van koperen leidingen geassocieerd counselor. Bijvoorbeeld over het solderen van koperen buizen, maar ook vasthouden aan de koperen buis.

Tips & trucs Houd er rekening mee dat u als doe-het-zelver geen koperverbindingen mag aansluiten. Voor snelkoppelingen, die zijn gemaakt om twee lijnen aan te sluiten, mogen dergelijke aangesloten lijnen niet langer worden opgelost door de niet-specialist. Een voorbeeld hiervan zijn snelkoppelingskoppelingen van split-airconditioners.
Deel met vrienden

Laat je reactie achter