Renovatie

Om uw beitel of beitel efficiënt te kunnen slijpen, is basiskennis van de structuur van de beitel vereist. Uit deze delen bestaat een beitel:

greep

het ijzer

  • één kant van het strijkijzer met afschuining
  • de andere kant van het ijzeren vlak (de zijde van de spiegel)
  • De afschuining vormt de snijkant, waar deze de spiegelzijde raakt. De hoek van de afkanting kan verschillen. In westerse beitels, zoals traditioneel gebruik, is deze hoek 25 graden. In Japanse of algemene Aziatische beitels is het vaak 30 graden. Wanneer u later met de beitel werkt, wordt de vrije hoek bepaald via de afkanting.
  • Verschillende benaderingen voor het slijpen van beitels

Bij het slijpen van een beitel kan het nodig zijn om anders te gaan. Deze handleiding bevat de gebruikelijke verscherping, het snel (uitzonderlijk) slijpen en het slijpen van een zwaar beschadigde of beschadigde afschuining.

De slijpsteen

Voor normaal schuren is een wetsteen of wetsteen vereist. Dit moet in twee korrels aanwezig zijn. Veel natte slijpstenen zijn aan de ene kant voorzien van een korrel 220, aan de andere kant van een korrel van 400. Het kan ook fijnere hoonstenen worden gebruikt, maar dit verhoogt de werkbelasting aanzienlijk en vereist meer geduld. Schleif Slijpstenen die zijn bereid met water kunnen worden gebruikt, evenals slijpstenen die aardolie gebruiken. Als de afkanting van de beitel ernstig beschadigd is, wordt grof slijpen met een machine aanbevolen. Het kan een droge of natte slijpmachine zijn. Belangrijk bij de machine is dat deze een steunvlak heeft waarvan de hoek moet worden aangepast.

Het conventionele slijpen van een beitel

De beitel wordt in een cirkelvormige beweging geslepen met een vlakke afschuining. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de wetsteen altijd voldoende nat is. Het schuren gebeurt totdat een bestaande rand volledig is weggeschuurd.

Of het moet worden geschuurd totdat de braam aan de zijde van de spiegel gemakkelijk kan worden gevormd. Vervolgens wordt de spiegelzijde plat gelegd en alleen deze resulterende rug verwijderd. Er is geen afgeschuinde zijde aan de spiegelzijde!

Het snel slijpen van een beitel

In principe is een microvezel alleen nodig aan de punt, aan de afgeschuinde rand en de spiegel. Deze kunnen worden gepolijst door de beitel op de slijpsteen voorzichtig op te tillen. De afschuining is dan niet ingeschakeld. De breedte van deze microvezel is van 0,1 mm. In beide gevallen is de afschuining alleen aan de afkantzijde!

Een massaal stompe of beschadigde beitel slijpen

Hiervoor kan ook een schijfschuurmachine worden gebruikt. De afschuining wordt geslepen totdat de schade is geslepen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de beitel op de afschuining niet gloeit.

Tips & Tricks Ook andere snijgereedschappen moeten worden aangescherpt en we bieden ook een geschikte gids. Hier kunt u lezen hoe u een schrapermes verscherpt.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter